Blog

Amit a stresszről tudni érdemes

A csapból is ez a téma folyik, mégsem olyan egyszerű kezelni, mert tudatosságot, megfelelő szokások kialakítását és gyakorlását, valamint bizonyos megküzdési stratégiák elsajátítását igényli. 

A mindennapi szóhasználatban a stressz kifejezéshez negatív jelentést társítunk, életünk megkeserítőjeként gondolunk a stresszre. A nagy igénybevételt jelentő és gyakran átélt negatív események, melyekben a stresszreakció tartósan fennáll, valóban káros hatással vannak érzelmi életünkre, testi és lelki állapotunkra, amennyiben nem tudjuk azt megfelelően kezelni. Bizonyos mértékű stressz azonban természetes és szükséges, segít fókuszálni erőforrásainkat, hatékonyabbá tesz, jelzi számunkra, hogy mi a fontos. 

Eszközök a hatékony stresszkezeléshez

Számos megküzdési stratégia létezik és nincs olyan, ami mindenkinek működik, ezért érdemes kísérletezni, újakat kipróbálni időről időre.

Alapvetően két fő kategóriába sorolható valamennyi stratégia: problémaközpontú megküzdésnek hívjuk, amikor aktívan a stresszkeltő szituáció megváltoztatásán/ megszüntetésén dolgozunk (pl. próbálunk megoldani egy konfliktust, tárgyalunk a főnökünkkel, elintézzük a feladatokat, stb) érzelemközpontú megküzdésnek pedig azokat a technikákat és eszközöket hívjuk, amik a helyzetben keletkező érzelmekre, illetve a fizikai tünetek csökkentésére koncentrálnak. Ezek a stratégiák szituációtól függetlenül segítenek jobban lenni, de magát a helyzetet nem oldják meg. Ez alapvetően nem is probléma, mert általában az elsődleges cél az, hogy visszaszerezzük a kontrollt a testünk és az érzelmeink felett, hogy ezen keresztül olyan állapotba kerüljünk, ahol a legjobb alapokkal indulunk a helyzettel való megküzdéshez, illetve vannak olyan szituációk, amiket nem tudunk befolyásolni, ilyenkor nem is tehetünk mást, mint hogy magunkban dolgozzunk azon, hogy jobban legyünk.

Közösségben az erő? Nekem való-e a csoportos autogén tréning tanfolyam?

Az autogén tréning csoport iránt érdeklődők körében gyakran merülnek fel jellegzetes kérdések, amelyeket legtöbbször az első találkozásunkkor, a csoportot megelőző beszélgetéskor szoktunk tisztázni. Most összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat, hogy még tisztább legyen a kép, amikor valaki úgy dönt, egy csoportba jelentkezik.

 

Hogyan tedd békésebbé és stresszmentesebbé az ünnepeket?

Épp csak kipakoltuk a nyaralásnál használt bőröndöket, fellélegeztünk a szeptember elején eluralkodó feladatcunami után és végre lelassulva gyönyörködhetnénk a hulló falevelekben egy forró ital mellett egy jó könyvvel a kezünkben, arra eszmélünk, hogy mindenhonnan a karácsonnyal kapcsolatos ingerek érnek: az üzletek kirakatait ellepik a csillogó dekorációk, karácsonyi zene szól, akárhová megyünk, a közösségi médiában pedig felütik a fejüket az ünnepre hangoló posztok.

Szerencsés esetben mindezek hatására egy kellemes, izgatott várakozás alakul ki december felé közeledve, de sajnos sokaknak összerándulhat a gyomra a rengeteg feladat és kihívás gondolatára, amik az ünnepek körül tornyosulnak rájuk. Ha az utóbbiak közé tartozol, érdemes időben tenni azért, hogy az ünnepel járó stresszt minimalizálni tudd.

Akkor is hasznos lehet ez a cikk, ha te esetleg már az első fagyos reggel után téli dekorációkról ábrándozol és imádod kitalálni a legapróbb részletekig a karácsonyi menüt/ programot/ asztalterítéket, mert neked is lehet az az élményed, hogy mire 24-én leülsz a csodásan megterített asztalhoz, már alig van energiád meg is élni az ünnepi pillanatokat, mert a végletekig felélted minden erőforrásodat, hogy felkészülj.