Amit a stresszről tudni érdemes

A csapból is ez a téma folyik, mégsem olyan egyszerű kezelni, mert tudatosságot, megfelelő szokások kialakítását és gyakorlását, valamint bizonyos megküzdési stratégiák elsajátítását igényli. 

A mindennapi szóhasználatban a stressz kifejezéshez negatív jelentést társítunk, életünk megkeserítőjeként gondolunk a stresszre. A nagy igénybevételt jelentő és gyakran átélt negatív események, melyekben a stresszreakció tartósan fennáll, valóban káros hatással vannak érzelmi életünkre, testi és lelki állapotunkra, amennyiben nem tudjuk azt megfelelően kezelni. Bizonyos mértékű stressz azonban természetes és szükséges, segít fókuszálni erőforrásainkat, hatékonyabbá tesz, jelzi számunkra, hogy mi a fontos. 

Életünknek minden olyan momentuma, melyet negatívnak, fenyegetőnek, túlságosan megterhelőnek, kontrollálhatatlannak élünk meg (a hangsúly a szubjektív megélésen van!), a distressz jelenségét hozza magával, mely nélkül szívesen élnénk életünket. Az eustressz nélkül azonban színtelenek és üresek lennének a napjaink. Az eustresszt az örömmel és reménnyel társuló, pozitív élményt adó szituációk és a rájuk adott reakciók adják, melynek ugyancsak része a stresszreakció, mégis szívesen éljük át őket.

Az, hogy melyik életesemény vált ki eustresszt vagy distresszt, esetleg egyiket sem, elsősorban a helyzetre vonatkozó egyéni értelmezésen, értékelésen múlik.

Stresszreakciót lényegében bármilyen szituáció kiválthat, amit az egyén fenyegetőnek, vagy jelentősnek értékel, ezért lehetnek jelentős egyéni különbségek abban, hogy kinél milyen helyzetben​ jelentkeznek a tünetek.

Egy helyzettel találkozva egy általában tudatalatti kétlépcsős értékelési folyamat zajlik le, melynek során a tényleges vagy elképzelt szituációt első körben aszerint vizsgáljuk, hogy az aktuális esemény kárral, veszteséggel fenyeget-e, vagy kihívást  jelent-e. Tisztázásra kerül, hogy a várható változás milyen mértékben érint személyes célokat, hogy mennyire egyezik meg hatása azzal, amit szeretnénk. Ez az értékelés dönti el, hogy egy inger vagy esemény stresszreakcióhoz vezet­-e.

Amennyiben a szituáció az elsődleges kiértékelés során pozitívnak vagy irrelevánsnak minősül, a folyamat véget ér, a helyzet feldolgozása nem igényel stresszreakciót. Ha az esemény, illetve az adott helyzet fenyegetèsnek vagy kihívásnak értékelődik, akkor megjelenik a mindenki által ismert folyamat: a pulzus megemelkedik, a légzés szaporábbá válik, az izmok megfeszülnek, a vérnyomás megnő, a szervezet felkészül a megküzdésere. A folyamat további lépéseit a megküzdési lehetőségek, a rendelkezésre álló erőforrások megbecsülése jelenti, továbbá annak megítélése, hogy az egyén saját megítélése szerint meg tud-­e birkózni a fenyegetőnek ítélt helyzettel. Ez általában egy igen szubjektív mozzanat, ami függ az illető tudatosságától, reális énképétől, önismeretétől, saját erősségeinek ismeretétől, önbizalmától, korábbi esetleges traumáitól, korábbi tapasztalatai alapján levont következtetései helyességétől.

A stressz önmagában nem káros jelenség, akkor okoz nehézséget, ha a megküzdési stratégiák (a személy erőfeszítései a stresszreakció leállítására, csökkentésére, lásd később) nem megfelelőek, vagy nem elégségesek és ezért nem segítik az egyént abban, hogy elérje a stresszreakció megszűnését, vagy a leghatékonyabb megküzdést elősegítő stressz szint beállítását, majd kipihenje a stresszreakcióval járó energiaveszteséget.

Számos kutatás azt bizonyítja, hogy közepes mértékű stressz időnkénti megtapasztalása jót tesz a pszichés ellenállóképességünknek (rezilienciánknak), ami abban segít, hogy megterhelő élethelyzetek során stabilabbak tudjunk maradni és gyorsabban helyre tudjuk állítani az egyensúlyunkat.

A stresszkezeléssel a cél tehát nem az, hogy teljes mértékben elkerüljük a stresszkeltő szituációkat, hanem hogy a számunkra és az adott helyzet szempontjából optimális szinten tudjuk tartani a stresszreakciót és kibillenés esetén legyen eszközünk arra, hogy visszaállítsuk a megfelelő mértékre, majd a stresszkeltő helyzet elmúltával nyugalmi állapotba tudjuk hozni magunkat.

Számos megküzdési stratégia létezik és nincs olyan, ami mindenkinek működik, ezért érdemes kísérletezni, újakat kipróbálni időről időre. Alapvetően két fő kategóriába sorolható valamennyi stratégia: problémaközpontú megküzdésnek hívjuk, amikor aktívan a stresszkeltő szituáció megváltoztatásán/ megszüntetésén dolgozunk (pl. próbálunk megoldani egy konfliktust, tárgyalunk a főnökünkkel, elintézzük a feladatokat, stb) érzelemközpontú megküzdésnek pedig azokat a technikákat és eszközöket hívjuk, amik a helyzetben keletkező érzelmekre, illetve a fizikai tünetek csökkentésére koncentrálnak. Ezek a stratégiák szituációtól függetlenül segítenek jobban lenni, de magát a helyzetet nem oldják meg. Ez alapvetően nem is probléma, mert általában az elsődleges cél az, hogy visszaszerezzük a kontrollt a testünk és az érzelmeink felett, hogy ezen keresztül olyan állapotba kerüljünk, ahol a legjobb alapokkal indulunk a helyzettel való megküzdéshez, illetve vannak olyan szituációk, amiket nem tudunk befolyásolni, ilyenkor nem is tehetünk mást, mint hogy magunkban dolgozzunk azon, hogy jobban legyünk.

Szeretne elsajátítani olyan stresszkezelési technikákat, amelyek megkönnyítik a mindennapokat?

Jelentkezzen Autogén Tréning Tanfolyamomra és tanulja meg, hogyan tudja otthon, napi néhány perc gyakorlással könnyebbé tenni az életét!

Csoportos tanfolyam

Tudnivalók

Kezdési időpontok

ONLINE – délelőtti csoport 1. alkalom: 2024. május 6. 10:00-12:00

ONLINE – esti csoport 1. alkalom: 2024. június 17. 18:00-20:00

SZEMÉLYES – esti csoport 1. alkalom: 2024. szeptember 18. 18:00-20:00

A csoport 11 alkalmas.

A csoportalkalmak hetente, mindig ugyanazon a napon és időpontban kerülnek megtartásra.
(Kivéve, amikor a csoportvezető előre jelzi egy-egy hét kimaradását.)

A csoporton az autogén tréning elsajátítása mellett számos stresszkezelő technikát, a kiegyensúlyozottság kialakításához szükséges készségeket ismerhetnek és tanulhatnak meg a résztvevők, a program a résztvevők igényeihez alkalmazkodva kerül kialakításra.

A csoport valamennyi résztvevőjével egy előzetes, online, négyszemközti találkozón tisztázzuk a felmerülő kérdéseket, elvárásokat és ekkor van lehetőség a részvételi szándék véglegesítésére.

A csoportról 2 hiányzás lehetséges. Amennyiben többre is sor kerülne, a csoportban való folytatás feltétele egyéni pótló órán való részvétel (melynek díja 6.000 Ft/alk.)

A csoporton érdemes kényelmes ruházatban részt venni, a túl szoros, feszes ruhadarabok akadályozhatják a megfelelő relaxált állapot létrehozását.

A csoportra érdemes rendszeresíteni egy füzetet.

A csoport zárt, a második alkalmat követően nincs lehetőség csatlakozni.

Csoportos autogén tréning min. 8 fő jelentkezése esetén indul.

Részvételi díj

A csoporton való részvétel szándékát a részvételi díj 50%-nak kifizetésével lehet megerősíteni (számla ellenében).

A 50% visszafizetésére a tréning indulását megelőző két hétben történő lemondás esetén már nincs lehetőség.

Az előzetesen befizetett 50%-on felül fennmaradó összeg kifizetésének határideje az utolsó alkalom.

Hiányzástól,  vagy a tanfolyam félbehagyásától függetlenül a teljes részvételi díj térítendő.

Kedvezményes részvételi lehetőség

Azoknak, akiknek gondot okoz a tanfolyami díj kifizetése, egyéni elbírálás alapján szívesen biztosítok kedvezményt, amennyiben írásban jelzik az erre vonatkozó igényüket.

 

A részvétel feltétele a fent leírt keretek és feltételek elfogadása.

Jelentkezés


Ez az autogén tréning több egy sima streszkezelő tréningnél, mert a relaxáció mellett több olyan egyéni és csoportos feladat van, ami elmélyíti és keretezi a tanultakat. Számomra erős önismereti folyamat is volt egyben, sok olyan témakört érintettünk, amely révén tudatosabbá váltam bizonyos területeken. Olyanoknak ajánlom, akik szeretik, ha egy tréning jól fel van építve, több nézőpontot megmutat és professzionálisan van vezetve.”

-Szirtesi-Nagy Réka-

Érdekes gyakorlatokkal tarkított tanfolyam, mely új szemlélettel ajándékozza meg a tréning résztvevőit. Nóri szakmai felkészültsége megkérdőjelezhetetlen, személyisége pedig nagyon kellemes, pozitív. Szorongóknak és kíváncsiskodóknak is nyugodt szívvel ajánlom. Egy élmény volt! Nagyon köszönöm!”

-Sajgó Anikó-

Nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabnak érzem magam. Tudatosítani tudom, hogy mi az, ami felzaklat, így tudok ellene védekezni, vagy az autogén tréninggel meg tudom magam nyugtatni. Nóra szuper csoportvezető, nagyon lelkiismeretesen dolgozott.”

-Bellovitz Lilla-

Amikor elkezdtem az autogén tréninget, rendkívül rossz passzban voltam. Hála Istennek és önmagamnak, nem adtam fel, pedig az elején nagyon nehéz volt rávennem magam arra, hogy minden héten eljöjjek/elmenjek az egy alkalomra és hogy rendszeresen gyakoroljak. Számomra rengeteg jótékony hatása volt a tanfolyamnak és nem csak maga az AT és a relaxálás, hanem a témák, amelyeket bontogattunk a folyamat során. Gazdagító, elmélyítő és relaxáló élmény volt számomra.”

-Bori-Szabó Orsolya-

Az autogén trainingre kismamaként kerestem és találtam rá. Azzal a céllal jelentkeztem, hogy elsajátítsak egy relaxációs technikát, amely segít a mindennapi stressz kezelésében, valamint az ellazulásban. A training ennél sokkal többet adott: az önismeretem fejlesztésével, a reakcióim tudatosításával hozzásegített ahhoz, hogy változtassak a stresszhez és a mindennapi problémahelyzetekhez való hozzáállásomon, amely nagyon pozitív hatással volt és lesz a jövőben is a lelki egyensúlyomra. Köszönet ezért Nórának! 😊

-Takács Emese-