Szeretettel üdvözlöm!

Örülök, hogy itt van, bár vélhetően ennek a megkeresésnek az okai nem éppen örömteliek. Mégis, akár itt marad, akár tovább folytatja a keresgélést, mindenképp szeretném megerősíteni abban, hogy jó úton jár: megoldásokat és támogatást keres valami olyan problémára, amelyet egyedül nem tud, nem szeretne, vagy nem érdemes megoldani. Számomra ez azt mutatja, hogy van Önben erő, igény a változtatásra, az öngondoskodásra (ha pedig másnak keres támogatást: a másokról való gondoskodásra), arra, hogy pozitívabb irányba terelje az életét. Remélem kitart a célja mellett és megtalálja a megfelelő utat és eszközöket, hogy el is érje azt. Sok erőt és kitartást kívánok hozzá!

Schäfer Nóra

Tanácsadó szakpszichológus, tréner, coach

Szeretettel üdvözlöm honlapomon!

Schäfer Nóra vagyok, tanácsadó szakpszichológus, tréner, coach

Pszichológusi munkám során arra törekszem, hogy a hozzám forduló, elakadással, problémákkal küzdő, krízishelyzetben lévő, fejlődni vagy épp változtatni vágyó kliensek a biztonságos és támogató légkörben megerősödve egyre inkább képessé váljanak megtalálni a saját erőforrásaikat és megoldásaikat.

Célom, hogy klienseim új nézőpontokkal, hasznos tapasztalatokkal és eszközökkel gazdagodjanak, melyek hozzájárulnak az életükkel kapcsolatos elégedettség érzésének megtapasztalásához, valamint céljaik eléréséhez.

Meggyőződésem, hogy minden ember rengeteg erőforrással rendelkezik és képes ezeket – még ha eleinte külső támogatás vagy nézőpont szükséges is hozzá – észrevenni és életének pozitív irányba történő elmozdítására használni.

Egyéni konzultációim során elsősorban a megoldásfókuszú és a személyközpontú szemléletet, valamint a pozitív pszichológia eredményeit alkalmazom, kiegészítve különböző relaxációs gyakorlatokkal, szem előtt tartva a klienseim személyiségének és problémáinak sokszínűségét.

Szakmai hatékonyságom és hitelességem szempontjából fontosnak tartom a saját személyiségem, önismeretem folyamatos fejlesztését, szakmai tudásom és módszertani eszköztáram bővítését, így tudom a klienseim fejlődését a leginkább támogatni.

Végzettségek, képzések

Tanácsadó szakpszichológus szakirányú továbbképzés - krízis specializáció

ELTE | 2016 – 2020

Pszichológus coach

Magyar Coaching Pszichológiai Egyesület | 2018

Outdoor tréner képzés

Outward Bound Romania | 2016.

Resztoratív facilitátor képzés

KÖSZ Magyarország Alapítvány | 2009. || IIRP Europe | 2014.

Imaginációs és szimbólumterápiás módszerspecifikus képzés

Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület | 2014.

Pár- és családterápiás módszerspecifikus képzés

Magyar Családterápiás Egyesület | 2013 – jelenleg szuperviziós fázisban

Élménypedagógiai, tapasztalati tanulás tréner képzés

Boros András | 2013.

Autogén tréning képzés

Magyar Relaxációs-és Szimbólumterápiás Egyesület | 2012.

Élménypedagógiától az élményterápiáig képzés

Vadaskert Kórház | 2012.

Okleveles pszichológus

Klinikai és igazságyügyi szakirány | PPKE-BTK | 2011.

Börtönmediációs tréning

Dr. Marian Liebmann | 2010.

Szakmai hátteremről röviden

2011-ben szereztem meg pszichológusi diplomámat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, 2020-ban pedig tanácsadó szakpszichológus végzettséget szereztem az ELTE-PPK krízistanácsadás szakirányán.

Az egyetemi évek alatt kerültem közel a resztoratív (jóvátételi) szemlélethez és a Közösségi Szolgáltatások Magyarország Alapítványhoz, amelyben közel 4 évig tevékenykedtem, és melyen keresztül volt lehetőségem többek között veszélyeztetett, gyermekotthonban nevelkedő fiatalokkal dolgozni és rengeteg tapasztalatot szerezni csoportvezetésről, krízisintervencióról, arról, hogy hogyan lehet valakit abban támogani, hogy aktívan felelősséget tudjon vállalni az élete alakulásáért, még akkor is, ha először úgy érzi, semmilyen erőforrása, eszköze nincs ehhez. A resztoratív szemléletet 3 féléven keresztül oktattam is a Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológia MA szakos hallgatóinak.

Ugyancsak az egyetemi évek alatt ismerkedtem meg a tapasztalati tanulással, vadon-és kalandterápiával, az élményalapú fejlesztéssel, mely a mai napig szerves részét képezi az általam vezetett programoknak, melyeket különböző szervezetekkel (életrőlszólóélmény.hu, Servus Salutis Egyesület, Élményakadémia KHE., Training Universe Kft.) együttműködésben, szabadúszóként végzek 2013 óta. Ezzel a módszertannal a legkülönfélébb célcsoportokkal szereztem tapasztalatot, többek között veszélyeztetett, problémásnak címkézett fiatalokkal, családokkal, céges környezetben és önismeretüket fejleszteni vágyó felnőttekkel.

Készségfejlesztéssel is foglalkozom, egyénekkel és csoportokkal egyaránt. Kiemelten érdeklődöm a stresszkezelés, konfliktuskezelés, asszertivitás és a pszichés ellenállóképesség fejlesztésének lehetőségei iránt. 2013 óta vezetek csoportokat ezekben a témákban.

Képződtem autogén tréningben, mely egy igen hatékony és könnyen elsajátítható relaxációs, stresszoldó technika, valamint elvégeztem a Magyar Relaxációs- és Szimbólumterápiás Egyesület módszerspecifikus képzését is.

Jelenleg a Magyar Családterápiás Egyesületnél képződöm pár-és családterapeutának.

Visszajelzések kliensektől

Nóra nagyon sokat segített nekem, hogy most így élhessem az életemet. Számomra az autogén tréning és az utána való közös munkánk nagyon meghatározó volt. Rendkívül tudatos lettem. Tudom, hogy mit szeretnék és azt is tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy megvalósuljon az elképzelésem. Be tudom osztani az időmet (már rutinszerűen úgy, hogy nem kell már beosztást írnom magamnak) úgy, hogy mindenre jusson időm, ami számomra fontos és azokra 100%-ban oda tudjak figyelni. Külön tudom választani az érzelmeimet a racionális gondolkodástól, bár ezen még kicsit finomítanom kell. És erre képes vagyok. Reálisan, jobban látom magamat kívülről és ezáltal önmagamat is tudom fejleszteni, formálni, értékelni. 17-18 éves koromban találkoztam Nórával, ami pont a gyermek- és a felnőttkor határa és az én életemben ez a korszak fordulópont volt, nagyon sok minden történt velem, amik meghatározóak még most is az életemben. Nagyon sokat segített nekem, hogy máshogy gondolkozzam, más nézőpontom, rálátásom legyen ezekre a fontos dolgokra. Egy életreszóló élményben volt részem általa, ami további életemben, döntéseimben elkísér! Határozottan, tudatosan és magabiztosan állok elébe a „felnőtt” életemnek. Nagyon sokat köszönhetek Neki, sok mindenben fejlődtem. Nagyon köszönök mindent!”

-Fülöp Laura-

 

Schäfer Nóránál autogén tréningen vettem részt tizenegy alkalommal. Az első munkahelyemen a sok új feladatot, információt nehezen tudtam követni, ettől ideges és feszült lettem. Abban az időben legtöbbször hajnalban felkeltem és nem tudtam aludni az idegességtől. Egy ismerősöm ajánlotta, hogy menjek el Nórához, mert az autogén tréning által sokat tud segíteni a stressz kezelésében. A beszélgetések és a gyakorlások által megmutatta azt az utat, amely a mindennapi feszültség kezelésében segít. Azért is szerettem hozzá járni, mert éreztem az őszinte érdeklődést a problémáim iránt. Minden alkalommal olyan elgondolkodtató kérdéseket tett fel nekem, amelyek által jobban megismertem önmagam. Arra is felhívta a figyelmemet, hogy érdemes minden nap gyakorolni, odafigyelni magamra. Segítségével elsajátítottam az autogén tréninget. Ma már minden nap gyakorlok, pozitívabbnak látom az életet, a munkámat. A munkájával teljes mértékben meg vagyok elégedve. Mindenkinek őszintén ajánlom!”

– Pallag Boglárka-

 

Mindig is izgulós voltam. Hajlamos vagyok túlgondolni és túlaggódni helyzeteket. Nekem sokat segített az autogén tréning abban, hogy a stresszes helyzeteket nyugodtabban tudjam kezelni. Azért tartom nagyon jónak ezt a módszert, mert egy olyan eszközt kaptam, amit a gyakorlatban bármikor tudok használni. Segít megnyugodnom és kizökkent a “megszokott” stressz gondolatkörömből. Az autogén tréning során feladott kérdések pedig elgondolkoztatóak és hasznos önismereti gyakorlatok voltak. Mindenkinek ajánlom, aki egy kis önismeretre vágyik és egy jó stresszoldó módszert keres!”

-Biró Dóra-

 

Az egyetemi, illetve munkaügyi nyomások miatt, egyre nehezebben tudtam koncentrálni a különböző elintéznivalóimra, ennek kapcsán kezdtem el autogén tréningre járni Schäfer Nórához. Az órákon elsajátított gyakorlatsorozat nem csak a kikapcsolódásban segített, összpontosítani is könnyebben tudtam. Az egy-egy órás alkalmak fesztelenül, jó hangulatban teltek, a tanulás gördülékenyen ment, és a beszélgetések által sokat fejlődtem az önismeret terén is. Nórának a tréningjeit csak ajánlani tudom, hiszen vidám, kellemes természetének köszönhetően nehézségek nélkül találja meg a közös hangot vendégeivel.”

-Hajnal Lilla-

 

Másfél éve kezdtem el teljes munkaidőben dolgozni, és azt tapasztaltam, hogy a sokfelől jövő elvárásoknak nehéz eleget tenni, és még nehezebb közben magamnak is megfelelni, a pihenésre, és magánéletre elég minőségi időt szánni. Szétforgácsolódtam kicsit a sokféle szerep és tennivaló között. Ennek a hátrányát egyre többször éreztem, ami még a kevés szabadidőt is meg tudta keseríteni, amim volt. Ezért jelentkeztem az autogén tréningre. Egy olyan eszközt kerestem, ami segít felülkerekedni ezeken a gondokon, és az én kezemben van az irányítás. Nagyon sokat számított, hogy megtanulhattam megnyugtatni magam, kikapcsolni, és feltöltődni. Jó érzés volt megtapasztalni, hogy egy kis gyakorlással ki tudom üríteni a fejem. El tudom tüntetni a zavaró, nyüzsgő gondolatokat. Az pedig plusz ajándék volt, hogy az önismereti kérdések által is helyretettem pár dolgot. Ez által szintén nyugodtabb, harmonikusabb közeget sikerült teremteni magam köré.”

-Gáncs Ivett-