Mivel fordulhat hozzám?

Pszichológiai tanácsadás

Pszichológiai tanácsadásra egy jól körülírható nehézség, probléma, élethelyzet esetén lehet szükség. Leggyakrabban életciklusokhoz (pl. tanulmányok befejezése, gyermekvállalás, életközépi krízis, nyugdíjazás, stb)  illetve élethelyzetekhez (párkapcsolatot: pl. krízis, válás;  munkát: pl. munkahely váltás, pályaelhagyás; egészséget érintő: pl.krónikus betegség, fokozott stressz) kapcsolódó problémákkal keresnek meg. 
Mindenki életében jelentkezhetnek olyan elakadások, amikor külső erőforrás bevonására lehet szüksége annak érdekében, hogy gyorsabban és hatékonyabban, több megoldási stratégiából és döntési lehetőségből válogatva jusson túl a problémáján.
Bár pszichológiai tanácsadásnak nevezzük, valójában nem adok tanácsokat, hanem abban támogatom a klienst, hogy megtalálja saját megoldásait az adott problémákra. Új nézőpontok megmutatásával, a jól működő mintázatok és megküzdési módok megerősítésével, a kliens érzelmi támogatásával és az erőforrásokra történő fókuszálással segítem a hozzám fordulókat.

Coaching

A coaching egy eredmény- és megoldásfúkuszú kreatív folyamat, melynek során a pszichésen egészséges ügyfelek életminőségének javításán, magánéleti- vagy karriercéljainak megvalósításán, az ügyfél minél teljesebb kibontakozásán dolgozunk. A coaching során az ügyfél abban kap támogatást, hogy megfogalmazza céljait, megtalálja az ahhoz vezető lépéseket és elhárítsa a megvalóulás útját álló akadályokat. A folyamat egy empatikus és inspiráló, partneri kapcsolat keretein belül zajlik, amely segíti a változás iránti motiváció fenntartsát, az erőforrások feltárását, visszajelzéseken és támogatáson keresztül segít fenntartani az elért változásokat. A coaching a jövőre, a vágyott állapotra koncentrál és a személy saját meglévő erőforrásaira, képességeire épít.
Integratív szemlélettel dolgozom, melyben a megoldásfókuszú, személyközpontú irányzatok, a grafikusan kísért coachingfolyamat és a pszichológiai eszközök egyaránt szerepet kapnak.
A coachingfolyamat fókuszálhat magánéleti, valamint karrierrel, munkával kapcsolatos témákra, készségfejlesztésre egyaránt.
A fenti munkamódok közötti választás a hozott téma jellege, mélysége és a kliens céljai mentén történik. Az 1-3 ülésen a téma körüljárását követően javaslatot teszek a megfelelő munkamódra, amelyet a szerződésben is rögzítünk. Igény szerint, illetve a folyamat előrehaladtával ez újratárgyalható.
A két megközelítés közötti különbségről a Tudnivalók/keretek menüpontban a gyakran ismételt kérdések között talál információkat.

Az alábbi témákban tudom támogatni:

Stressz

Fokozott stresszt, kihívást jelentő élethelyzet/ munkakör; általános megküzdési képességek, pszichés ellenállóképesség fejlesztése

Krízis

Jelentős érzelmi megterhelést jelentő élethelyzet, ami kapcsolódhat életszakaszváltáshoz, pl. nyugdíjazás, de egy konkrét eseményhez is, pl. munkahely elvesztése, betegség, stb.

Életvezetési nehézségek

Időgazdálkodás; problémamegoldás; élethelyzeti elakadás; döntéshelyzet

Karrier

Munkával; munkahelyi szerepekkel; teljesítménnyel; karrierrel kapcsolatos elakadások, dilemmák

Konfliktusok

Veszteség, gyász

Gyász, válás, munkahely, stb. elvesztése

Önérvényesítés

Párkapcsolati problémák

Párkapcsolati elakadás, válás, szétköltözés és egyéb családi konfliktusok

Önértékelési problémák

Belső erőforrások felismerése, megerősítése

Önismeret

Az 1997. évi CLIV. törvény (egészségügyi törvény) értelmében Magyarországon pszichiátriai diagnózis felállítására klinikai szakpszichológus, valamint szakorvos jogosult, pszichoterápia végzésére pedig kizárólag pszichoterápiás szakvizsgával rendelkező szakpszichológusok és szakorvosok. Az általam végzett tevékenység nem minősül pszichoterápiának, célom az egészséges, de elakadásokkal küzdő személyek támogatása, lelki egészségének megőrzése, jóllétének fejlesztése, illetve életminőségének javítása.
Menü